Suomusjärven kirkko ja kotiseutumuseo
Karjalohjantie 161

Suomusjärvi-Seura ry vastaa yhdessä Eläkeliiton Suomusjärven yhdistyksen kanssa Suomusjärven kotiseutumuseon ja kirkon kesän aukioloista.

Kirkko avoinna 26.6.-7.8.2021 lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-14.
Museo avoinna 19.6.-8.8.2021 lauantaisin ja sunnuntaisin kello 11-14 sekä Varsinais-Suomen museopäivänä sunnuntaina 29.8. kello 11-14.
Vapaa pääsy.
Pandemiatilanteesta johtuvat muutokset ovat mahdollisia.

Suomusjärven kirkko

Nykyinen hirsinen ristikirkko rakennettiin E. Lohrmannin laatimien piirustusten mukaan ja puuseppä Isak Lindströmin johdolla vuosina 1847- 1849. Kirkko vihittiin Mikkelinpäivänä 1850 Pyhän Mikaelin kirkoksi.

Kirkossa on istumapaikkoja 560 hengelle.

Kellotapulin rakensi edellisen paikalle vuonna 1750 Kettulan ratsutilallinen Jaakko Härkä.

Hautausmaa sijaitsee kirkon lähellä.

Suomusjärven kotiseutumuseo

Suomusjärven kotiseutumuseo toimii vuonna 1861 valmistuneessa lainamakasiinissa. Museossa tutustutaan pääasiassa 1800-luvun ja 1900-luvun alun käsityö-, maatalous- ja kotitalousesineistöön. Esillä on myös muun muassa kirkollista esineistöä ja kivikautisia löytöjä. Museo avattiin vuonna 1974.

Suomusjärven kotiseutumuseossa järjestetään kesän aikana teemallisia tapahtumia ja opastuksia. Suomusjärvi-Seura ry järjestää näyttelyn joka kesä museolla.

Syksyllä 2020 Suomusjärven harrastajamaalarit aloittivat Salon kansalaisopiston akryylimaalauskurssin ”Maalaa ilolla” turvavälein ja maskit kasvoilla. Näistä töistä syntyi "Kuvia maskin takaa" -kesänäyttely kotiseutumuseolle kesällä 2021.

Suomusjärven kirkon ympäristö

Suomusjärven kirkon ympäristö vuodelta 1937.
Copyright Maanmittauslaitos.

Suomusjärven kirkon ympäristö

Suomusjärven kirkon ympäristö vuodelta 1948.
Copyright Maanmittauslaitos.

Copyright (c) 2021, Suomusjärvi-Seura ry. All Rights Reserved.