Käyttämäsi selain on vanhentunut. Suosittelemme, että päivität selaimesi ensin uusimpaan mahdolliseen versioon.

Suomusjärvi-Seura ry

Yhdistyksemme hakee aktiiviseen ja iloiseen vapaaehtoisjoukkoomme toiminnan kehittäjiä suunnittelemaan yhdistykselle kulttuuritapahtumia ja toimintaideoita kaiken ikäisille.

Suomusjärvi-seuralla on uudet toimitilat ja kotisivut. Seura on perustettu vuonna 2008. Seura on vuosien varrella tehnyt monenlaista kulttuuritoimintaa mutta toimintaa on laajasti vuosittaisista kotiseutupäivistä ja itsenäisyysjuhlista linturetkiin.

Kitulaan tehtiin kyläsuunnitelma kuntaliitoksen yhteydessä ja se päivitettiin EU-hankkeessa vuonna 2012 ja uusi pitäjäkysely tehtiin yhdessä Kylien Salo -hankkeen kanssa 2014. Kylätreffit järjestetään säännöllisesti pari kertaa vuodessa alueen yhdistyksille.

Kotiseutumuseo hoidetaan yhdessä SAMU:n kanssa ja paikallisia muistoja kerätään ja tallennetaan. Erityisen mielenkiinnon kohteina ovat Suomusjärven kulttuuri (8 400-5 100 eaa.) ja Kekkosentie, joka on osa keskiaikaista Ylistä Uudenmaantietä ja jonka varrella on Urho Kekkosen ja muiden merkkihenkilöiden vapaa-ajan asuntoja.

Toimintaa on rahoitettu muun muassa jäsenmaksuilla, tuotemyynnillä ja palvelusopimuksilla. Sopimuksia on ollut kaupungin kanssa niin kulttuuripalveluista, museosta, liikunnasta kuin tilaisuuksistakin ja lisäksi seurakunnan kanssa kirkon esittelystä.

Hankerahoitusta ja avustuksia on saatu Euroopan sosiaalirahastosta, Leaderista, museovirastolta ja taidetoimikunnalta. Kotiseutuyhdistyksen sivuilla on yhteystiedot myös seuran jäsenyhdistyksille.

Viime syksynä kotiseutuyhdistyksen aktiivit ottivat yhteyttä kaupungin kyläasiamieheen. Kaivattiin käyttöön omaa tilaa kokouksille ja kotiseutuarkistolle. Oltiin yhteydessä kaupungin tilapalveluihin ja kaupungilta saatiinkin käyttöön kokous- ja arkistotilat ns. Purolan rakennuksen yläkerrasta Kitulantie 1.

Tila käytetään yhteistyössä muiden yhdistysten kanssa. Kylä päätti myös lähteä mukaan Avaimet maisemaan -hankkeeseen. Kohennusta halutaan moneen paikkaan: Aneriojärven polkuun ja lintutorniin, Kitulan ilmeeseen ja Kekkosentien varsiin.

Avaimet maisemaan -hankkeessa suunnitellaan marssijärjestystä ja tänä vuonna voidaan ehkä jo hakea Leader-rahaa suunnitellusta maisema-aiheisesta teemahankkeesta omaan hankkeeseen.

Henrik Hausen